Toimintaperiaatteet

Arjen toimintaamme ohjaavat yhdessä sopimamme toimintaperiaatteet. Näitä ovat:

Arjen rutiinit

Kaiken turvan perusta; tavallinen, ennustettava arki ja sen säännölliset rutiinit (ruoka-ajat, päivärytmi jne.), koulunkäynti ja harrastukset ovat terveen psyykkisen, fyysisen ja sosiaalisen kehityksen kivijalka. Vaikka maailmassa mitä tapahtuisi, rutiinit ja niiden luoma turva pysyvät. Niistä rakentuu vähitellen uudelleen perusturva, joka on horjunut lasten oman historian sekä ympäröivän, alati muuttuvan maailman, toimesta.

Arkea jäsennetään tarvittaessa lapsilähtöisesti kalenterein ja kuvakortein.

Toisen kunnioittaminen

Villa Rauhassa jokaisella on oikeus saada osakseen hyvää ja kunnioittavaa kohtelua, niin aikuisten kuin muiden lasten toimesta. Ketään ei tahallaan loukata sanoilla eikä teoilla, vaan arvostamme ja kunnioitamme toinen toisiamme. Kunnioitamme myös jokaisen omaa henkistä ja fyysistä tilaa sekä omia rajoja. Kunnioittamisen periaate korostuu myös työyhteisön sisällä ja panostamme aktiivisesti eri keinoin toimivan ja terveen, psykologisesti turvallisen työyhteisön rakentamiseen.

Villa Rauha on häirintävapaa työpaikka. Tarvitsemme vahvan tiimin tuen vaativassa kuntoutustyössä. Työssäjaksamiseen panostetaan myös. Toisen kunnioittamiseen liittyy myös hyvän kohtelun suunnitelma, joka päivitetään vuosittain ja toteutetaan workshopina lasten ja nuorten kanssa.

Osallisuus

Osallisuus on lapsen ja nuoren oikeus, mutta sen toteutuminen edellyttää tietoisia ja konkreettisia tekoja. Osallisuus on sijoitetun lapsen sijaishuollon ehdoton oikeus. Lapsella tulee olla oikeus osallistua häntä koskevaan hoitoon ja päätöksentekoon ja hänen tulee saada äänensä kuuluviin jokaisessa eri huostaanoton ja sijaishuollon vaiheessa. Sosiaalityöntekijöiden velvollisuus on kuulla lasta ja me sijaishuoltopaikan aikuiset tuemme arjessamme lapsia ilmaisemaan rohkeasti omaa ääntään.

Osallisuus on kasvatusilmapiiri , ei menetelmä.

Osallisuudelle on mahdollisuus vasta kuulluksi tulemisen kautta. On tärkeää, että jokaisella lapsella on tilaa tulla nähdyksi ja kuulluksi jokaisena päivänä. Villa rauhassa on laadittu laaja osallisuussuunnitelma, jonka avulla pyritään varmistamaan osallisuuden toteutuminen sijaishuollossa ja lapsen ja nuoren arjessa. Lapset ja nuoret osallistuvat säännöllisesti lasten parlamentteihin ja ovat aktiivisesti mukana suunnittelemassa toimintaa ja tapahtumia. Lapset ja nuoret ovat itse laatineet talon säännöt joita päivitetään säännöllisesti. 

Aitous ja läsnäolo​

Aitous ja avoimuus – olemme täällä kaikki aidosti oma itsemme omine tunteinemme ja hyvine ja huonoine puolinemme. Puhumme asioista ja tunteista avoimesti kunkin lapsen kanssa ja aikuisten kesken. Meillä myös puhutaan tunteista ja asioista rohkeasti ja niiden oikeilla nimillä. On tärkeää tunnistaa ja suvaita kaikkia tunteita ja sallia niiden olemassaolo, vaikka ne tuntuisivatkin epämukavilta.

Henkilökuntamme on töissä aidosti omana itsenään ja kohtaamme osaltamme avoimesti ja aidosti lapset ja toisemme.  Traumatietoinen työntekijä on ensisijaisesti tietoinen itsestään ja omista käytösmalleistaan. Tähän saamme koulutusta joka kuukausi. Hermoston yli- ja alivireystiloja tasoittaessa aikuisen on kyettävä olemaan aidosti läsnä lapselle. Reaktiot tapahtuvat nykyhetkessä ja niihin on hyvä päästä vastaamaan nykyhetkestä käsin. Lapsella on oikeus oppia itsensä rauhoittamiseen tähtääviä menetelmiä ja keinoja. Mitä vanhemmasta lapsesta on kyse, sitä enemmän hän näitä itsenäisiä taitoja työkalupakkiinsa tarvitsee. Me olemme täällä sitä täyttämässä loppuelämää varten.

Suvaitsevaisuus

Villa Rauhassa on  periaatteena, että ”antaa kaikkien kukkien kukkia”. Kaikki meillä ovat samanarvoisia, vaikka olisivat erilaisia. Jokaisella yksikössämme on oikeus omaan upeaan ja uniikkiin ainutlaatuisuuteen ja erilaisuuteen. On rikkautta oppia toisiltamme!  Suvaitsevuutta olemme tukeneet monin eri keinoin ja projektein vuosien varrella. Olemme  painottaneet myös monikulttuurisuutta osana työtämme ja siihen löytyy paljon osaamista.

Turvallisuus

Villa Rauhassa on aina turvallista olla, siellä ei tarvitse pelätä mitään. Turvallisuus tarkoittaa pysyvyyttä ja rauhaa tuoda esiin asioita, toiveita ja pelkoja. Se tarkoittaa myös sekä kodin sisäpuolelta sekä ulkopuolelta koettavan uhkan eliminoimista. Koti on turvasatama maailmassa. Villa Rauhassa ei voi siksi hoitaa lapsia, jotka aiheuttavat turvattomuutta toisissa lapsissa. Se ei ole myöskään sijoituspaikka lapsille, joiden vanhemmat voivat olla uhkaavia. Tilat on suunniteltu turvallisiksi  kaikille Villa Rauhassa asuville ja työskenteleville. jokaiselta työhön tulevalta tarkastetaan rikosrekisteriote.

Luotettavuus

Meillä sekä lapset, kunnat ja vanhemmat voivat luottaa aina hoidon laatuun. Kuntien kanssa varmistamme luotettavuutta työmme laatua kohtaan avoimella dialogilla sekä säännöllisin palautekyselyin. Luottamus on myös perusarvo, jota käytännön tasolla toteutetaan monin eri keinoin osana kasvatustamme. Luottamus ei koske yksistään lasten ja aikuisten välejä vaan se on niin ikään luottamusta myös lasten kesken ja henkilökunnan kesken. Pidämme säännöllisesti viikoittaisia yhteisiä palavereja ja panostamme yhteisiin loma-aikoihin ja yhdessä tekemiseen ja me hengen luomiseen. Lapset villa Rauhassa voivat aina myös luottaa siihen, että heitä aidosti kuullaan ja he ovat tärkein osa yhteisöämme.

Yksilöllisyys

Jokaisella meillä asuvalla lapsella on vankkumaton oikeus tulla nähdyksi ja kuulluksi juuri sellaisena kuin hän on ja tehdä juuri hänen elämäänsä koskevia yksilöllisiä valintoja riippumatta muista (ikätasonsa mukaan.) Lapselle ja nuorelle on myös luotava säännöllisesti tilaisuuksia saada rauhallista, kahdenkeskistä aikaa aikuisen kanssa. Meillä on käytössä monia lapsen ja nuoren kasvua ja kehitystä tukevia menetelmiä joita ykislöllisesti räätälöimme kunkin lapsen tarpeisiin.

Kodinomaisuus

Villa Rauha on lasten aito, oikea koti.  Täällä eletään kodinomaista ja mahdollisimman rauhallista arkea tavallisten kodin askareitten parissa ja yhdessä laadittuja kodin  sääntöjä noudattaen. Talo sijaitsee rauhallisessa maalaismaisemassa ja pihalla on paljon tilaa, iso sisäpiha, pihasauna ja uima-allas. Sisustukseen ja viihtyvyyteen on panostettu erityisen paljon. Jokaisella lapsella on oma viihtyisä vähintään 12m2 huone jonka sisustukseen he itse aktiivisesti vaikuttavat.  Myös työntekijöille kodinomaisuus on tärkeää, Villa Rauhasta pidetään huolta, kuin omasta kodista.  Arjessa touhuavat mukana myös kolme koirakaverusta.

Yhteisöllisyys ja jatkuvuus

Yhteisöllisyys korostuu yhdessä sovituilla pelissäännöillä, säännöllisesti yhdessä vietetyllä vapaa-ajalla, traditioilla sekä säännöllisillä palavereilla. Yhteistyön on mahdollista jatkua vielä sijoituksen päättyessäkin ja Villa Rauhan tupaan saa aina maailmalta tulla tietäen, että ovet ovat ja syli ovat aina avoinna. (Silloinkin vaikka sieltä olisi lähdetty ovet paukkuen) 

Lapsen läheiset

Perheenjäsenten ja läheisten kanssa tehdään yhteistyötä, perheen ja lapsen tarpeiden sekä lapsen ja vanhemman omassa asiakassuunnitelmassa asetettujen tavoitteiden mukaisesti. Villa Rauhassa yhteistyön tavoitteena on tukea perheen vanhempia heidän uudenlaisen vanhemmuusidentiteetin ja aidon kasvatuskumppanuuden löytymisessä.  Lapsen vanhempi on tärkeä osa lapsen arkea ja läheisiä tarvitaan, kun lapsi rakentaa identiteettiään ja elämäntarinaansa. Pyrimme aktiivisesti rakentamaan vahvaa luottamusta lapsen läheisten ja sijaishuoltopaikan välille. Tämä luottamus ja yhteistyö tukee oleellisesti ensin lapsen asettumista ja myöhemmin koko lapsen psyykkistä kehitystä. Lapsen läheisillä on tärkeä rooli lapsen kasvussa ja kehityksessä. Olemme yhteistyössä aina rehellisiä ja avoimia. Yhdessä pidämme kiinni asiakassuunnitelmassa sovituista tavoitteista, pelisäännöistä ja aikatauluista. Sijoituksen alussa vanhemmille järjestetään tiivistetysti tilaisuuksia vierailuille ja mahdollisuuksia tutustua toimintaan ja esittää kysymyksiä.

Talossa on oma 2022 valmistunut kotoisa tapaamistila lasten läheisten tapaamisia varten. Tapaamistilassa järjestetään myös lapsen omaohjaajan ja vanhemman välisiä tapaamisia, joiden tarkoitus on syventää yhteistä ymmärrystä lapsesta ja hänen elämäntarinastaan. Sijoituksen aikana yhteistyötä ylläpidetään myös viikoittaisilla puheluilla, joissa jaetaan kuulumisia lapsen arjesta. Kotilomien yhteydessä keskustellaan yhteisistä kasvatusperiaatteista ja hakutilanteissa on luontevaa vaihtaa lapsen lomakuulumisia. Hoito- ja kasvatussuunnitelmiin lapsen vanhemmat osallistuvat mahdollisuuksiensa mukaan. Villa Rauhassa on lisäksi mahdollisuus vahvempaan vanhemmuuden tukemiseen mm psykofyysistä psykoterapian viitekehystä apuna käyttäen. (Erikseen sovittuna)

Tavoitteena on kirjata 2023 tavoitteellinen toimintamalli kasvatuskumppanuuden luomisen ja vanhemmuuden tukemisen pohjaksi.

Scroll to Top